Біологічно активні добавки: як правильно приймати
"Більшість хвороб викликані харчуванням: і не тим, що в ньому було, а тим, чого в ньому не було" - говорив американський хімік Карл Ренборг, який у 30-х роках ХХ століття створив першу біодобавку до їжі - концентрат з люцерни, водяного кресу, петрушки та дріжджової закваски - і заснував першу компанію з їх виробництва.
Сьогодні біологічно активні добавки до їжі (БАД) користуються величезним попитом і це можна пояснити: поповнюючи з їх допомогою дефіцит певних вітамінів, мінералів або амінокислот, вдається успішно коригувати багато захворювань і патологічних станів.
Сьогодні біологічно активні добавки до їжі (БАД) користуються величезним попитом і це можна пояснити: поповнюючи з їх допомогою дефіцит певних вітамінів, мінералів або амінокислот, вдається успішно коригувати багато захворювань і патологічних станів.
Ефективність біологічно активних добавок може бути посилена корекцією харчування та правильним їх вживанням. Знання деяких важливих нюансів при прийомі добавок допоможе підвищити їх засвоюваність і підтримати баланс в організмі.
1. Якщо ви плануєте пити кілька добавок, вводити їх слід плавно: строго по одному препарату на 2-3 дні, відстежуючи реакції.
⠀
2. Вітамін С, лецитин, вітамін Д, комплекси для підтримки печінки, магній можна пити на регулярній основі.
⠀
3. Жиророзчинні вітаміни А, Д, Е, К для засвоєння вимагають присутності жирів у їжі та адекватної кількості жовчі та ліпази. Їх рівень важко заповнити, якщо є проблеми з жовчним або він відсутній, вихід - прийом препаратів жовчі та травних ферментів, що містять ліпазу. Q10, куркумін, астаксантин, лікопін, босвелію, риб'ячий жир і олію криля також краще приймати з їжею, що містить жири та ферментами.
⠀
4. Важливе значення має склад їжі: якщо у вашому раціоні переважають вуглеводи, то організму потрібно більше вітамінів В1, В2 та С та магнію. Якщо в їжі бракує білка, то знижується засвоєння вітаміну В2, В3,, вітаміну С, порушується перетворення каротиноїдів на вітамін А, так само як і при гіпотиреозі.
⠀
5. Якщо у вас є захворювання шлунково-кишкового тракту, проблеми зі слизовими – вибирайте добавки в рідкій формі.
⠀
6. Запалення, набряк кишечника, підвищений аміак заважатимуть всмоктування багатьох амінокислот і мінеральних речовин, спроби поповнення дефіцитів у цьому стані призводять до ще більшого дискомфорту. Тому, перш ніж заповнювати дефіцити, варто попрацювати з цими станами.
⠀
7. Немає строгих тимчасових (ранок/вечір) рамок для вживання тих чи інших добавок, за винятком трав з адаптогенною дією (підбадьорюючих) та вітаміну Д, які бажано приймати в першій половині дня.
⠀
8 .Усі вітаміни і мінерали перебувають у якихось «відносинах»: вони або антагоністи чи синергісти. Але якщо суворо морочитися — можна збожеволіти. Немає такого, що випивши «неправильну» пару, потрібне вам не засвоїться, ні, просто всмоктування чи засвоюваність речовин дещо знизиться.
⠀
9. Запам'ятайте: будь-який вітамінно-мінеральний комплекс працює на підтримку, але не на поповнення. Із заявленого в комплексі дозування засвоюється дуже низький відсоток! Якщо потрібно заповнити дефіцит будь-якої речовини, вона потрібна в моноваріанті (+його синергісти, якщо потрібні).
10. Вживання великої кількості танінів, фітатів, кофеїну (каші, горіхи, злакові, чай, кава) та молочних продуктів зменшує всмоктування багатьох мінералів із їжі. Якщо, наприклад, ви заповнюєте залізо, цинк, мідь, магній добавками — не вживайте їх разом із продуктами, які містять перелічені вище речовини. Так, у мінеральних добавок шанси на засвоюваність значно зростуть.
11. Амінокислоти та речовини для їх поповнення (спіруліна, мумійо, маточне молочко) приймати найкраще натщесерце за 40-60 хвилин до їжі, тому що прийняті з їжею вони можуть конкурувати за всмоктування з амінокислотами з їжі.
12. Найпримхливіші в прийомі - вітаміни групи В, які дуже часто конкурують за всмоктування, і високі дози одних здатні збільшити екскрецію інших, наприклад В5 і В3, В5 і В7, В1 і В6 і т. д. В12 конкурує практично з усіма вітамінами з групи В. В12 слід приймати окремо від усіх нутрицевтиків, приблизно через годину-дві після їжі.
14. Альфа-ліпоєву кислоту краще приймати в ранковий час, суворо до їжі за 30-60 хвилин. Також виключіть прийом добавок з мінералами у найближчі пару годин, чай, каву, алкоголь.
15. Усі рослинні екстракти краще пити до їди. Багато трав (наприклад, женьшень та гінкго білоба) взаємодіють з медикаментами, посилюючи або інгібуючи їх дію, уточніть це питання, якщо приймаєте ліки.
16. Сорбенти і клітковину краще пити або за 30-60 хвилин до їди або через кілька годин після.
1. Якщо ви плануєте пити кілька добавок, вводити їх слід плавно: строго по одному препарату на 2-3 дні, відстежуючи реакції.
⠀
2. Вітамін С, лецитин, вітамін Д, комплекси для підтримки печінки, магній можна пити на регулярній основі.
⠀
3. Жиророзчинні вітаміни А, Д, Е, К для засвоєння вимагають присутності жирів у їжі та адекватної кількості жовчі та ліпази. Їх рівень важко заповнити, якщо є проблеми з жовчним або він відсутній, вихід - прийом препаратів жовчі та травних ферментів, що містять ліпазу. Q10, куркумін, астаксантин, лікопін, босвелію, риб'ячий жир і олію криля також краще приймати з їжею, що містить жири та ферментами.
⠀
4. Важливе значення має склад їжі: якщо у вашому раціоні переважають вуглеводи, то організму потрібно більше вітамінів В1, В2 та С та магнію. Якщо в їжі бракує білка, то знижується засвоєння вітаміну В2, В3,, вітаміну С, порушується перетворення каротиноїдів на вітамін А, так само як і при гіпотиреозі.
⠀
5. Якщо у вас є захворювання шлунково-кишкового тракту, проблеми зі слизовими – вибирайте добавки в рідкій формі.
⠀
6. Запалення, набряк кишечника, підвищений аміак заважатимуть всмоктування багатьох амінокислот і мінеральних речовин, спроби поповнення дефіцитів у цьому стані призводять до ще більшого дискомфорту. Тому, перш ніж заповнювати дефіцити, варто попрацювати з цими станами.
⠀
7. Немає строгих тимчасових (ранок/вечір) рамок для вживання тих чи інших добавок, за винятком трав з адаптогенною дією (підбадьорюючих) та вітаміну Д, які бажано приймати в першій половині дня.
⠀
8 .Усі вітаміни і мінерали перебувають у якихось «відносинах»: вони або антагоністи чи синергісти. Але якщо суворо морочитися — можна збожеволіти. Немає такого, що випивши «неправильну» пару, потрібне вам не засвоїться, ні, просто всмоктування чи засвоюваність речовин дещо знизиться.
⠀
9. Запам'ятайте: будь-який вітамінно-мінеральний комплекс працює на підтримку, але не на поповнення. Із заявленого в комплексі дозування засвоюється дуже низький відсоток! Якщо потрібно заповнити дефіцит будь-якої речовини, вона потрібна в моноваріанті (+його синергісти, якщо потрібні).
- Наприклад, при прийомі вітаміну Д вам не обійтися без магнію та вітаміну К;
- при поповненні дефіциту йоду необхідно приймати також селен, вітамін Д, магній, хром, цинк; вітаміни групи В; а для успішного засвоєння заліза організм взагалі повинен отримувати близько десятка кофакторів!
10. Вживання великої кількості танінів, фітатів, кофеїну (каші, горіхи, злакові, чай, кава) та молочних продуктів зменшує всмоктування багатьох мінералів із їжі. Якщо, наприклад, ви заповнюєте залізо, цинк, мідь, магній добавками — не вживайте їх разом із продуктами, які містять перелічені вище речовини. Так, у мінеральних добавок шанси на засвоюваність значно зростуть.
11. Амінокислоти та речовини для їх поповнення (спіруліна, мумійо, маточне молочко) приймати найкраще натщесерце за 40-60 хвилин до їжі, тому що прийняті з їжею вони можуть конкурувати за всмоктування з амінокислотами з їжі.
12. Найпримхливіші в прийомі - вітаміни групи В, які дуже часто конкурують за всмоктування, і високі дози одних здатні збільшити екскрецію інших, наприклад В5 і В3, В5 і В7, В1 і В6 і т. д. В12 конкурує практично з усіма вітамінами з групи В. В12 слід приймати окремо від усіх нутрицевтиків, приблизно через годину-дві після їжі.
- Звичайно можна приймати комплекси, проте слід пам'ятати, якщо ви плануєте заповнити той чи інший вітамін групи В - приймайте його додатково на тлі комплексу і окремо від нього. Приймати вітаміни групи В краще за 30-60 хвилин до їди або через годину після.
14. Альфа-ліпоєву кислоту краще приймати в ранковий час, суворо до їжі за 30-60 хвилин. Також виключіть прийом добавок з мінералами у найближчі пару годин, чай, каву, алкоголь.
15. Усі рослинні екстракти краще пити до їди. Багато трав (наприклад, женьшень та гінкго білоба) взаємодіють з медикаментами, посилюючи або інгібуючи їх дію, уточніть це питання, якщо приймаєте ліки.
16. Сорбенти і клітковину краще пити або за 30-60 хвилин до їди або через кілька годин після.
Товари
- Коментарі
Loading comments...