Їжовик гребінчастий
У цій статті ви дізнаєтесь про користь їжовика гребінчастого для здоров’я, зокрема про те, для чого використовують даний гриб у дабавках, які позитивні ефекти він надає, як обрати правильне дозування та чи можливі побічні ефети від прийому їжовика гребінчастого.
Їжовик гребінчастий — це великі білі кудлаті гриби, які за зростанням нагадують левину гриву. Вони містять біологічно активні речовини, які мають багато корисних властивостей для організму, особливо для мозку, серця і кишечника.
Гриб левиної гриви є ноотропною їжею, дуже популярною в традиційній китайській медицині. Протягом останніх кількох років навколо цього гриба було зосереджено багато досліджень і результати вражають.
Одне дослідження, опубліковане в Journal of Agricultural and Food Chemistry, перераховує переваги гриба левиної гриви як «антибіотик, антиканцерогенний, антидіабетичний, противтомний, антигіпертензивний, проти гіперліпідемії, проти старіння, кардіопротекторний, гепатопротекторний, має нефропротекторну та нейропротекторну дію, покращує тривогу, когнітивні функції та депресію».
Нічого собі — це досить великий список!
Незалежно від того, чи хочете ви спробувати їжовик гребінчастий у буденій страві, чи шукаєте у якості добавки або просто цікавитесь, чим може бути корисний цей дивний на вигляд гриб, ви будете вражені.
Основні переваги їжовика гребінчастого
Потенційні переваги їжовика гребінчастого численні й охоплюють фізичне, когнітивне та психічне здоров’я. Гриб є джерелом природних біологічно активних сполук, які є корисними для здоров’я хімічними речовинами, які містяться в деяких харчових продуктах і рослинах. В результаті він виявляє властивості боротьби з хворобами, включаючи протиракову, антимікробну та антиоксидантну дію.
Дослідження також показують, що левова грива може захищати нерви від хвороб або занепаду, згідно з рефератом 2015 року в Journal of Agricultural and Food Chemistry. У тому ж дослідженні зроблено висновок, що гриб має додаткові переваги для здоров’я, такі як:
Захищає від деменції
Здатність мозку розвиватись та утворювати нові зв'язки з роками зменшується, що може пояснює, чому погіршуються психічні функції у багатьох літніх людей. Дослідження показали, що їжовик гребінчастий містить дві особливі сполуки, які можуть стимулювати ріст клітин мозку: геріценони та еринацини.
Крім того, дослідження на тваринах показали, що гриб може допомогти захистити від хвороби Альцгеймера, зменшуючи симптоми втрати пам’яті, а також запобігаючи пошкодженню нейронів, викликаним бета-амілоїдними бляшками, які накопичуються в мозку під час хвороби.
Полегшує симптоми депресії та тривоги
Екстракт їжовика гребінчастого має протизапальну дію, яка зменшує симптоми тривоги та депресії та допомагає регенерувати клітини мозку та покращити функціонування гіпокампу, області мозку, яка обробляє спогади та емоційні реакції.
Одне невелике дослідження 2010 року серед жінок у період менопаузи виявило, що споживання печива, що містить гриби лев’ячої гриви, щодня протягом 1 місяця допомогло зменшити почуття роздратування та тривоги, про які вони повідомляли самі.
Прискорює відновлення після травм нервової системи
Нервова система складається з головного мозку, спинного мозку та інших нервів, які проходять по всьому тілу. Ці компоненти працюють разом, щоб надсилати та передавати сигнали, які контролюють майже всі функції організму.
Травми головного або спинного мозку можуть спричинити різні несприятливі медичні наслідки. Вони часто спричиняють параліч або втрату психічних функцій і можуть довго заживати.
Проте дослідження показали, що екстракт їжовика гребінчастого допомагає прискорити відновлення після таких травм, стимулюючи ріст і відновлення нервових клітин, що також зменшує тяжкість пошкодження мозку після інсульту.
Захищає від виразки шлунка
Виразки можуть утворюватися в будь-якій частині травної системи, включаючи шлунок, тонкий і товстий кишечник. Виразки шлунка зазвичай виникає через два основні фактори: надмірний ріст бактерій H. pylori та пошкодження слизової оболонки шлунка, яке часто є наслідком тривалого прийому нестероїдних протизапальних препаратів.
Екстракт їжовика гребінчастого захищає від розвитку виразки шлунка, пригнічуючи ріст H. pylori і захищаючи слизову оболонку від пошкодження.
Екстракт левової гриви також може зменшити запалення та запобігти пошкодженню тканин в інших областях кишечника. Фактично, вони можуть допомогти в лікуванні запальних захворювань кишечника, таких як виразковий коліт і хвороба Крона.
Знижує ризик серцевих захворювань
Основні фактори ризику серцевих захворювань включають наступне:
Допомагає впоратися з симптомами діабету
Їжовик гребінчастий допомагає покращити рівень цукру в крові та зменшує деякі з побічних ефектів викликаних симптомами діабету.
Кілька досліджень на тваринах показали, що лев’яча грива може значно знизити рівень цукру в крові як у нормальних мишей, так і у мишей з діабетом, навіть при щоденних дозах 2,7 міліграма (мг) на фунт (6 мг на кг) ваги тіла.
Окрім зниження рівня цукру в крові, екстракт їжовика гребінчастого зменшує діабетичний нервовий біль у руках і ногах.
Зменшує запалення та окислювальний стрес
Вважається, що хронічне запалення та окислювальний стрес є корінними причинами багатьох сучасних захворювань, у тому числі хвороб серця, раку та аутоімунних розладів. Дослідження показують, що їжовик гребінчастий містить потужні протизапальні та антиоксидантні сполуки, які допомагають зменшити вплив цих хвороб.
Фактично, дослідження 2012 року, яке вивчало антиоксидантні здібності 14 різних видів грибів, виявило, що їжовик гребінчастий має четверту найвищу антиоксидантну активність і рекомендувало вважати його хорошим дієтичним джерелом антиоксидантів.
Підвищує імунну систему
Їжовик гребінчастий впливає на підвищення імунітету, впливаючи на активність кишкової імунної системи, яка захищає організм від патогенів, які потрапляють у кишечник через рот або ніс.
Ці ефекти частково можуть бути наслідком корисних змін у кишкових бактеріях , які стимулюють імунну систему.
Дослідження 2012 року навіть виявило, що щоденне вживання екстракту їжовика гребінчастого майже вчетверо подовжило тривалість життя мишей, яким ввели смертельну дозу бактерій сальмонели.
Ефекти зміцнення імунітету грибів лев’ячої гриви дуже багатообіцяючі, але ця область досліджень все ще розвивається.
Дозування
Добавки з їжовиком гребінчастим часто використовуються через їх потенційну здатність покращувати когнітивні функції та зміцнювати імунітет, однах точного дозування так і не оприділили. Воно коливаються від 300 міліграмів до 3000 міліграмів від одного до трьох разів на день, тому якщо ви не впевнені, як відреагує ваше тіло, почніть з меншої дози добавки, поступово збільшуючи її.
Безпека і побічні ефекти
Жодне дослідження за участю людей не вивчало побічні ефекти їжовика гребінчастого або його екстракту, позаяк негативних реакцій у щурів не спостерігалося навіть при дозах 2,3 грама на фунт (5 грамів на кг) маси тіла на день протягом 1 місяця або менших дозах протягом 3 місяців.
Однак тим, у кого є алергія або чутливість до грибів, слід бути уважними щоб уникнути небажаної реакції організму.
Висновок
Доведено, що їжовик гребінчастий та його екстракт мають різні переваги для здоров’я. Дослідження показали, що левова грива захищає від деменції, зменшує симптоми тривоги та депресії та допомогає відновити пошкодження нервів.
Також було доведено, що він має потужну протизапальну, антиоксидантну та імунну здатність, знижуючи ризик серцевих захворювань, раку, виразки та діабету.
Гриб левиної гриви є ноотропною їжею, дуже популярною в традиційній китайській медицині. Протягом останніх кількох років навколо цього гриба було зосереджено багато досліджень і результати вражають.
Одне дослідження, опубліковане в Journal of Agricultural and Food Chemistry, перераховує переваги гриба левиної гриви як «антибіотик, антиканцерогенний, антидіабетичний, противтомний, антигіпертензивний, проти гіперліпідемії, проти старіння, кардіопротекторний, гепатопротекторний, має нефропротекторну та нейропротекторну дію, покращує тривогу, когнітивні функції та депресію».
Нічого собі — це досить великий список!
Незалежно від того, чи хочете ви спробувати їжовик гребінчастий у буденій страві, чи шукаєте у якості добавки або просто цікавитесь, чим може бути корисний цей дивний на вигляд гриб, ви будете вражені.
Основні переваги їжовика гребінчастого
Потенційні переваги їжовика гребінчастого численні й охоплюють фізичне, когнітивне та психічне здоров’я. Гриб є джерелом природних біологічно активних сполук, які є корисними для здоров’я хімічними речовинами, які містяться в деяких харчових продуктах і рослинах. В результаті він виявляє властивості боротьби з хворобами, включаючи протиракову, антимікробну та антиоксидантну дію.
Дослідження також показують, що левова грива може захищати нерви від хвороб або занепаду, згідно з рефератом 2015 року в Journal of Agricultural and Food Chemistry. У тому ж дослідженні зроблено висновок, що гриб має додаткові переваги для здоров’я, такі як:
- Регулює рівень цукру в крові
- Знижує високий артеріальний тиск
- Сприяє здоровому рівню енергії та бореться з втомою
- Допомагає запобігти надмірному накопиченню ліпідів у крові
- Захищає здоров'я серця
- Уповільнює біологічне старіння
- Захищає здоров'я печінки
- Захищає здоров'я нирок
Захищає від деменції
Здатність мозку розвиватись та утворювати нові зв'язки з роками зменшується, що може пояснює, чому погіршуються психічні функції у багатьох літніх людей. Дослідження показали, що їжовик гребінчастий містить дві особливі сполуки, які можуть стимулювати ріст клітин мозку: геріценони та еринацини.
Крім того, дослідження на тваринах показали, що гриб може допомогти захистити від хвороби Альцгеймера, зменшуючи симптоми втрати пам’яті, а також запобігаючи пошкодженню нейронів, викликаним бета-амілоїдними бляшками, які накопичуються в мозку під час хвороби.
Полегшує симптоми депресії та тривоги
Екстракт їжовика гребінчастого має протизапальну дію, яка зменшує симптоми тривоги та депресії та допомагає регенерувати клітини мозку та покращити функціонування гіпокампу, області мозку, яка обробляє спогади та емоційні реакції.
Одне невелике дослідження 2010 року серед жінок у період менопаузи виявило, що споживання печива, що містить гриби лев’ячої гриви, щодня протягом 1 місяця допомогло зменшити почуття роздратування та тривоги, про які вони повідомляли самі.
Прискорює відновлення після травм нервової системи
Нервова система складається з головного мозку, спинного мозку та інших нервів, які проходять по всьому тілу. Ці компоненти працюють разом, щоб надсилати та передавати сигнали, які контролюють майже всі функції організму.
Травми головного або спинного мозку можуть спричинити різні несприятливі медичні наслідки. Вони часто спричиняють параліч або втрату психічних функцій і можуть довго заживати.
Проте дослідження показали, що екстракт їжовика гребінчастого допомагає прискорити відновлення після таких травм, стимулюючи ріст і відновлення нервових клітин, що також зменшує тяжкість пошкодження мозку після інсульту.
Захищає від виразки шлунка
Виразки можуть утворюватися в будь-якій частині травної системи, включаючи шлунок, тонкий і товстий кишечник. Виразки шлунка зазвичай виникає через два основні фактори: надмірний ріст бактерій H. pylori та пошкодження слизової оболонки шлунка, яке часто є наслідком тривалого прийому нестероїдних протизапальних препаратів.
Екстракт їжовика гребінчастого захищає від розвитку виразки шлунка, пригнічуючи ріст H. pylori і захищаючи слизову оболонку від пошкодження.
Екстракт левової гриви також може зменшити запалення та запобігти пошкодженню тканин в інших областях кишечника. Фактично, вони можуть допомогти в лікуванні запальних захворювань кишечника, таких як виразковий коліт і хвороба Крона.
Знижує ризик серцевих захворювань
Основні фактори ризику серцевих захворювань включають наступне:
- ожиріння
- високий рівень тригліцеридів
- велика кількість окисленого холестерину
- підвищена схильність до утворення тромбів
Допомагає впоратися з симптомами діабету
Їжовик гребінчастий допомагає покращити рівень цукру в крові та зменшує деякі з побічних ефектів викликаних симптомами діабету.
Кілька досліджень на тваринах показали, що лев’яча грива може значно знизити рівень цукру в крові як у нормальних мишей, так і у мишей з діабетом, навіть при щоденних дозах 2,7 міліграма (мг) на фунт (6 мг на кг) ваги тіла.
Окрім зниження рівня цукру в крові, екстракт їжовика гребінчастого зменшує діабетичний нервовий біль у руках і ногах.
Зменшує запалення та окислювальний стрес
Вважається, що хронічне запалення та окислювальний стрес є корінними причинами багатьох сучасних захворювань, у тому числі хвороб серця, раку та аутоімунних розладів. Дослідження показують, що їжовик гребінчастий містить потужні протизапальні та антиоксидантні сполуки, які допомагають зменшити вплив цих хвороб.
Фактично, дослідження 2012 року, яке вивчало антиоксидантні здібності 14 різних видів грибів, виявило, що їжовик гребінчастий має четверту найвищу антиоксидантну активність і рекомендувало вважати його хорошим дієтичним джерелом антиоксидантів.
Підвищує імунну систему
Їжовик гребінчастий впливає на підвищення імунітету, впливаючи на активність кишкової імунної системи, яка захищає організм від патогенів, які потрапляють у кишечник через рот або ніс.
Ці ефекти частково можуть бути наслідком корисних змін у кишкових бактеріях , які стимулюють імунну систему.
Дослідження 2012 року навіть виявило, що щоденне вживання екстракту їжовика гребінчастого майже вчетверо подовжило тривалість життя мишей, яким ввели смертельну дозу бактерій сальмонели.
Ефекти зміцнення імунітету грибів лев’ячої гриви дуже багатообіцяючі, але ця область досліджень все ще розвивається.
Дозування
Добавки з їжовиком гребінчастим часто використовуються через їх потенційну здатність покращувати когнітивні функції та зміцнювати імунітет, однах точного дозування так і не оприділили. Воно коливаються від 300 міліграмів до 3000 міліграмів від одного до трьох разів на день, тому якщо ви не впевнені, як відреагує ваше тіло, почніть з меншої дози добавки, поступово збільшуючи її.
Безпека і побічні ефекти
Жодне дослідження за участю людей не вивчало побічні ефекти їжовика гребінчастого або його екстракту, позаяк негативних реакцій у щурів не спостерігалося навіть при дозах 2,3 грама на фунт (5 грамів на кг) маси тіла на день протягом 1 місяця або менших дозах протягом 3 місяців.
Однак тим, у кого є алергія або чутливість до грибів, слід бути уважними щоб уникнути небажаної реакції організму.
Висновок
Доведено, що їжовик гребінчастий та його екстракт мають різні переваги для здоров’я. Дослідження показали, що левова грива захищає від деменції, зменшує симптоми тривоги та депресії та допомогає відновити пошкодження нервів.
Також було доведено, що він має потужну протизапальну, антиоксидантну та імунну здатність, знижуючи ризик серцевих захворювань, раку, виразки та діабету.
Товари
- Коментарі
Loading comments...